Fahrünnisa Kadıbeşegil
Sonbahar
Bugün
Ağaçları seyrettim
Penceremden
Sarı, kızıl
Düşüyorlar
Döne döne
Yapraklar
Karardı artık gökyüzü
Sonu geldi baharın yazın…
Son;
Acı tatlı anlamda
Nede olsa bir hüzün var
Bu “Son” da.
Fahrünnisa Kadıbeşegil/Esintiler Şiir kitabından alıntıdır…
1926’da Bursa’da doğdu. Bursa Halkevinde Prof. Kenan Özbel ve Eşref Üren’den resim dersleri aldı. Gazi Eğitim Resim Bölümünü kazandı fakat Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi ve Tiyatro bölümlerini bitirdi. Ziraat Yüksek Mühendisi Seyfettin Kadıbeşegil ile evlendi. Bu evlilikten Ahmet (1942) ve Salim (1954) isimli iki erkek çocuğu oldu. Eşini 1958 yılında kaybetti.
1970’den itibaren yılda en az üç kez Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde resim sergileri açarak halkı resim sergilerini ziyaret etmeye alıştırdı. 1972’de merkezi Vichy’de bulunan Birleşmiş Kadınlar Kültür ve Sanat Derneği’nin Türkiye şubesinin kurucuları arasında yer aldı. İki yılda bir yapılan biannellere ve özel sergiler yanında karma sergilere katıldı.
Yurt içinde ve yurt dışında 250’ye yakın eseri koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Resmin yanısıra 1974’den itibaren OLUŞUM isimli aylık edebiyat dergisini çıkarttı. Tanınmış yazar ve ozanlarla birlikte genç yeteneklere bu dergide yer verdi. Oluşum’un son beş sayısı yurt dışında bizim sanatçılarımızın tanıtımı amacıyla altı dilde (Türkçe ve diğer diller) yayımlandı ve yurtdışındaki bir çok Türkoloji bölümleri ile birlikte öğretim görevlilerine gönderildi.
Yaşamında tiyatro önemli bir yer tuttu. Bir çok tiyatro eserinin çevirisine imza attı. Boy Friend müzikali, Sadık Zevce, Adım Adım, Diyelim ki bir yemekte çevirisini yaptığı ve sahnelenen eserleri arasındadır.
Macar, Polonya, Çin ve İngiliz edebiyatlarından seçilmiş öykü, şiir, tanıtım yazıları “Kendi Kalemlerinden” adı altında bir kitapta topladı. 1981’de “Mustafa Kemal’i anlamak” ve 1974’de “Korkak (İmre Sarkadi’den çeviri)” Oluşum yayınlarından çıkartığı eserler arasındadır.
9 Ekim 2009’de İzmir’de hayata gözlerini yumdu.